Tratament interdisciplinar/preprotetic
Tratamentul interdisciplinar preprotetic la adulți
Succesul sau eşecul unui tratament depinde în mare măsură de modul în care medicul respectă etapele preprotetice necesare. Planul de tratament este rezultatul unor raționamente logice, știinţifice pe care medicul le parcurge pentru a stabili metoda și tehnica curativă individualizată.
Planul de tratament este o suită logică de etape terapeutice care sunt necesare pentru a restabili armonia arcadelor dentare, sănătatea dento-parodontală, în general sănătatea aparatului dento-maxilar. Aceasta presupune că măsurile terapeutice trebuie să rezolve unele probleme de sănătate fără a genera însă altele (o punte dentară estetică necorespunzătoare din alte considerente funcţionale deși reface continuitatea arcadei poate prejudicia masticaţia și pot apare probleme de funcţionalitate ocluzală şi mio-articulară).
Cu alte cuvinte tratamentul protetic trebuie să ţină cont de toate aspectele individuale ce vizează sănătatea orală a pacientului.
În acest context planificarea este o etapă de mare resposabilitate profesională, etică şi morală.
Restaurarea protetică a arcadelor dentare este o etapă finală de tratament după ce au fost parcurse o serie de alte etape ce vizează tratamentul parodontal, chirurgical, ortodontic, odontal.
Cum ortodonția ne poate ajuta în tratamentul protetic?
Forțele aplicate prin intermediul aparatelor fixe realizează redistribuirea spațiilor și alinierea dinților creând un câmp dentar favorabil protezării ulteriore prin creșterea calității tratamentelor noastre.
Aceste tratamente implică dispensarizarea pacienților și lucrul în echipă, deschizând astfel un început în cadrul tratamentelor multidisciplinare.
Acest tip de tratament este indicat în următoarele situații:
- deschidere/închidere, redistribuirea de spatii,
- alinierea și nivelarea dinților, înainte de montarea unei punți dentare,
- egresiunea radiculară forțată în cazul unei fracturi sau a unei carii profunde,
- mezializarea, distalizarea, bascularea: deplasari dentare în zonele edentate, în scopul de a distribui mai bine sarcinile ocluzale, cât și corectarea pozițiilor dinților în condițiile folosirii tot mai dese a implanturilor dentare, cât și redresarea dinților stâlpi în urma pierderii premature a molarilor 1 cu mezioversiunea dinților adiacenți bresei.
Fig.1.1 Arcada mandibulară înainte și după tratamentul ortodontic: alinierea și corectarea axelor dentare.
Beneficiile tratamentului ortodontic interdisciplinar
- Realizarea contactelor interdentare corecte ce nu mai duc la impact alimentar asigurând astfel sănătatea parodonțiului marginal ;
- În cadrul echipei interdisciplinare medicul stomatolog colaborează cu proteticianul, implantologul, ortodontul, parodontologul, endodontul, chirurgul pentru realizarea unui tratament complet și complex cu restituirea tuturor funcțiilor aparatului dento maxilar ;
- Prevenirea durerilor şi disfuncţiilor articulare ce pot surveni datorită contactelor premature dentodentare și interferențelor în cinematica mandbulară ;
- Îmbunătățește funcția estetică, masticatorie, fonația, autoîntreținere ;
- Datorită aspectului facial îmbunătăţit, crește încrederea și autopercepția de sine;