Chirurgie ortognată

chirurgie-orto.11. Ce este chirurgia ortognată?

Termenul de chirurgie ortognată este necunoscut pentru majoritatea persoanelor dinafara domeniului medical, dar des întâlnit printre medicii specialişti. Scopul intervenţiei chirurgicale ortognate este acela de a corecta problemele funcţionale si estetice, cauzate de deformările osoase.

Chirurgia ortognată se adresează pacienţilor ce suferă de anomalii osoase, cazuri în care ortodonţia nu este suficientă pentru corectarea anomaliilor, deoarece aceasta se adresează malpoziţiilor dentare. Din acest motiv, tratamentul are mai multe etape si implică o echipă de specialişti: medicul ortodont, chirurg, anestezist, parodontolog, endodont, protetician, stomatolog, implantolog.

La prima întâlnire se identifică problemele ce au dus la apariţia anomaliei, analiza clinică a ocluziei dentare şi se colectează informaţiile necesare: radiografii, fotografii și modele de studiu.

În cea de a doua întâlnire se va realiza analiza datelor, având un diagnostic, iar medicul ortodont va discuta cu dumneavoastră planul de tratament ce constă în 3 etape:
chirurgie.orto.2

  1. Tratamentul ortodontic prechirurgical
  2. Tratamentul chirurgical
  3. Tratamentul ortodontic postchirurgical

În această şedință pacientul este informat privind riscurile și complicaţiile tratamentului, dar și alternativele ortodontice (nonchirurgicale) cu avantajele si dezavantajele lor.

Dacă suntem hotărâţi pe planul ortodotico-chirurgical în cea dea treia întâlnire începem tratamentul ortodontic prechirurgical ce constă în aplicarea aparatului ortodontic ce realizează “decompensarea” anomaliei, adică corectăm poziția dinţilor. Tot în această etapă se crează spaţiu în cazul în care înghesuirile dentare impun extraţii dentare.

Din acest punct urmează întâlniri constante sub forma de şedinţe de activări cu medicul dumneavoastră ortodont ce pregateşte arcadele dentare pentru intervenţia chirurgicală.

Înainte de intervenţie este necesară o nouă evaluare cefalometrică pentru evaluarea fezabilitaţii intervenţiei, cât și pentru definirea reperelor necesare intraoperator.

chirurgie.orto.3Tratamentul chirurgical constă în repozitionarea bazelor osoase (maxilarele) de către medicul chirurg împreună cu echipa operatorie prin tehnici chirurgicale specifice.

Perioada după operație pacienţii sunt sfătuiţi,  să adopte o dieta bazată pe lichide, ulterior putând fi introduse alimente moi și treptat să se revină la alimentaţia normală. Dieta este foarte importantă, pentru a accelera procesul de vindecare.

Pentru unele intervenţii chirurgicale, durerea poate fi minimă, în cazurile în care leziunile nervilor sunt minore. Medicii vor prescrie medicamente împotriva durerii si antibiotice specifice în aceste cazuri. De multe ori apar umflături în jurul zonei maxilarului și echimoze (învineţirea zonei), dar acestea  vor disparea, în primele săptămâni.

După recuperare ajungem în faza tratamentului ortodontic postchirurgical ce constă în finisarea ocluziei dentare prin închiderea spaţiilor reziduale, inocluzii verticale și alte detalii ce le veţi discuta împreună cu medicul dumneavoastră ortodont.