Prevenţie şi terapie la bebelusi şi copii
Parinţii vor ce este mai bun pentru copiii lor.Din acest motiv cu cat sunt mai bine informaţi cu atat pot lua cele mai bune decizii.Pentru a avea copii cu dinţi sănătoşi trebuie să educam parinţii privind ingrijirea şi menţinerea sănătaţii orale.
Pentru a avea dinţi sănătoşi în timpul copilariei şi adolescenţei,ingijirea trebuie să inceapă înca din primul an de viată.Studiile efectuate arată că obiceiurile alimentare nesănătoase şi periajul deficitar la copii de 1-2 ani conduc la apariţia cariilor după varsta de 3 ani. Cel mai bun lucru pentru asigurarea sănătaţii dentare la copii dumneavoastră este să ii ajutaţi să deprindă obiceiuri sănătoase de igienă de la varste cat mai mici.
Rolul parinţilor este determinant : Perierea dinţilor se face minim 2 ori pe zi cu paste de dinţi ce conţin fluor – odată cu aparaţia primului dinte apare si bacteria ce determină apariţia cariilor – aceastea se dezvoltă pe suprafaţa dinţilor formand placă bacteriană -aceasta reactionează cu alimentele transformand zaharul în acizi acesta poate dizolva smaltul dentar şi astfel apar cariile dentare.
CE ESTE DE FACUT ?
Pasta de dinţi ce conţine fluor previne acţiunea acidului asupra smaltului dentar iar igienizarea regulată conduce la reducerea placii dentare şi astfel scade apariţia cariei dentare.
0-2 ani
La majoritatea bebeluşilor primii dinţi apar în jurul varstei de 6-8 luni,astfel începutul periajului de la primul dinte va aduce un beneficiu major sanătăţii dentare la varste avansate.Puteţi face din periaj o DISTRACTIE lasand copilul să se obişnuiască cu periuţa,să se joace cu ea.
Pană la varsta de 2 ani si jumatate dinţii de lapte trebuie să apară in cavitatea orală,iar smaltul acestora este sensibil la cariile dentare,astfel evitaţi să daţi copilului sau bebeluşului biberoane cu lapte,sucuri de fructe sau alte bauturi cu zahar în special noaptea,dar şi între mese,acestea crescand riscul apariţie cariei dentare. Cariile declanşate de aceste obiceiuri nesănătoase este numita “caria de biberon” şi are o evoluţie galopantă.Un rol protector este saliva ce conţine minerale ce protejează dinţii.Dacă este neaparat necesar să ii daţi copilului să bea noaptea,apa este cea mai bună alegere.
CE ESTE DE FACUT ?
Începeţi periajul imediat ce apare primul dinte.Utilizaţi o periuţă cu perii super moi.Folosiţi doar o picatură mică de pasta cu fluor de dinţi..Periaţi dinţii după fiecare masă.Un inel de ronţait reduce disconfortul erupţiei dentare.Daţi copilului să bea doar apă între mese.
3-5 ani
Pană la această varstă deprinderea folosirii periuţei de dinţi trebuie să existe.Puteţi sta langă sau in spatele copiilor dumneavoastră cand acestia se periază.Puteţi de asemeni să ţineţi copilul în brate,pe picioarele dumneavoastră,sezand şi sprijinandu l.Aceasta pozitie îi conferă sigurantă.Puteţi lasa copilul să se perieze singur,dar trebuie să vă asiguraţi că periajul este corect,pe toate feţele dinţilor, mai ales seara.
La această varstă copii trebuie să facă prima vizită la dentist,este important ca el să capete încredere.
Este in interesul copilului dumneavoastră să opriţi utilizarea suzetei,pentru a prevenii apariţia unor modificări de muşcatură prin poziţia incorecta a dinţilor cat şi trecerea la deglutiţia de tip adult şi combaterea obiceiurilor vicioase.
CE ESTE DE FACUT?
Periajul zilnic al dinţilor cu paste de dinţi cu fluor.Utilizaţi un strop de pastă de dinţi.Gustările dintre mese cresc riscul apariţiei cariilor dentare.Fructele sunt cele mai indicate gustari între mese.Daţi copilului apă cand îi este sete.Limitaţi consumul de dulciuri.
6-9 ani
În jurul varstei de 5/6 ani erupe primul molar permanent in spatele ultimilor dinţi de lapte,iar parinţii il confudă cu masele de inlocuire astfel igiena dentara a acestora este deficitară.Molarii de 6 ani au frecvent carii.Cel mai des apar pe feţele cu care se face masticaţia,dar pot aparea şi pe feţele laterale aflate spre molarii de lapte,spaţiile interdentare.Pe langă periajul dentar corect copiii trebuie să inveţe utilizarea aţei dentare,mai ales intre molarii de 6 ani si dinţii invecinaţi.Este mult mai usor să obişnuim copilul să folosească aţa interdentară la aceasta varstă decat mai tarziu.
Copii incep să piardă dinţii de lapte în zona frontală apărand 8 dintii permanenţi,de aceea orice eruptie întarziată,perturbari de pozitie sau persistentă a celor de lapte este bine de supravegheat cat şi atenţie acordată igienei şi alimentaţiei.
CE ESTE DE FACUT ?
Periajul dinţilor de 2x pe zi cu paste ce conţin flour.Lasaţi copilul să şi perieze singur dinţii dimineaţa,dar supravegheaţi periajul innainte de culcare.Să inceapa utilizarea aţei de dinţi în special între molarii de 6 ani şi vecini.La indicaţiile medicului stomatolog utilizaţi suplimentele de fluor şi sigilaţi suprafeţele masticatorii ale maselelor din zona laterală.
9-12 ani
În această perioadă culegem sau nu roadele muncii parinţilor,stomatologului şi copilului de pana acum,deoarece începe schimbarea caninilor, premolarilor,cat şi molarilor2 permanenţi.
În această etapă masele de 6 ani ar trebuii să fie sigilate şi indemne de carie,dacă igiena dentară este îngrijită maselele temporare ar trebuii să fie neafectate de carie,iar daca sunt ele trebuiesc tratate de catre medic.
Dacă toate condiţiile au fost indeplinite erupţia dinţilor permanenţi se realizează fară probleme.
De multe ori toate condiţiile au fost indeplinite şi totusi avem probleme ale poziţiilor dentare sau ale maxilarelor.
CE ESTE DE FACUT?
Luam legatura cu un medic specialist ortodont si ortoped dento facial ce este cunoscator al acestor probleme şi împreună ve ţi pune la punct un plan de tratament.